HTML

Itt mindent lehet

2011/12/11

Deutsch

Esztergomban nincs vége a fideszes többségű testület jogszabályokat és erkölcsi normákat is figyelmen kívül hagyó pusztításának. Hiába tárgyaltak órákat Esztergomról a Parlamentben, hiába kezdeményezték több ezren a testület feloszlatását már tavasszal, hiába fogtak össze a parlamenti ellenzéki pártok a civilekkel és hiába határolódott el többször is a helyi KDNP, a fideszesek, Meggyes Tamással a háttérben nem engednek.

December 2-án az Alkotmánybíróság megsemmisítette a város reorganizációs rendeletét, mivel annak megszavazása az ellenzéki képviselők és a polgármester megkerülésével történt. Tehát nem járható út, hogy a fideszes többség saját magát felhatalmazva bármikor testületi ülést tartson és az így hozott rendeletet mindaddig végrehajthatónak tekintse, amíg azt meg nem semmisítik. Ezek után az a kérdés, hogyan lehet végrehajtani egy olyan adósságrendezési megállapodást, aminek az alapjául szolgáló reorganizációs terv nem is létezik? Meggyőződésem, hogy újra kell tárgyalni az egyezségkötéseket és a teljes képviselő testületet azonnali hatállyal fel kell oszlatni.

A képviselők alkalmatlanságát nem csak az bizonyítja, hogy nem hajlandók immár huszonhetedszerre sem tárgyalni a költségvetésről, hanem hogy most már saját választókörzetük ellen is szavaznak. Így fordulhatott elő múlt pénteken, hogy Esztergom-Kertváros képviselője, Kálmán Sándor, saját maga nyújtotta be azt az indítványt, amiben megszüntetik a kertvárosi Féja Géza közösségi házat és fióktelepként működtetik tovább. Erre a sorsa jut a szentgyörgymezői Olvasókör is, ahol a képviselő úr, Petróczy Gyula, független fideszes, ugyancsak megszavazta a saját körzetében az összevonást. Mindkét intézmény vezetője a városrészek közösségi életének motorja és személyes elkötelezettségüknek köszönhetően az emberek tisztelik és szeretik őket. Arra a kérdésemre, hogy erre miért van szükség, hiszen ezek a közművelődési intézmények idén csak fele annyi keretet kaptak, mint tavaly és erejükön felül, jelentős állampolgári támogatással működtek, az indok éppen az érvénytelenített reorganizációs rendelet és a megtakarítási szándék volt. A megtakarítás a két vezető 50 ezer forintos bruttó havi díját jelentené csupán, azaz az éves költségvetésben 1,2 millió forintot.

Vajon minek kell az önkormányzatnak fenntartani Esztergomtól 720 km-re, Romániában egy kastélyt, ha csak megszorításokkal tudja működtetni saját intézményhálózatát? A fideszes testület utasított arra, hogy biztosítsak 5 millió forintot a 2005-ben, egy balatoni üdülőbérletért és 75 millió forintért megvásárolt felújítandó vargyasi kastély fenntartására. Miért fontosabb egy külföldi bejegyzésű társaság, mint az esztergomi közművelődés? Kérdezem én vajon hol van az erkölcsi határ? Legutóbb a testület fideszes tagjai 10 évre visszamenően kívántak elfogadni olyan rendeletet, amely az előző polgármester (Meggyes Tamás) és alpolgármesterei (Németh József és Knapp János) önkormányzat által fizetett életbiztosításának saját maguk számára történő kifizetését hagynák jóvá. Valamint 10 évre visszamenően minden magánvádas perköltséget is, a perek kimenetelétől függetlenül az Önkormányzatnak kellene állnia.

A városi intézmények államosítása mentőövként fogható fel, ám ez csak arra jó, hogy az előző városvezetés hibájából felhalmozott 26 milliárdnyi hitelt, valamint a jelenlegi képviselő-testület többségének szavazatával elfogadott egyezségeket legalizálják. A megyei feladatokat ellátó intézmények mellett az általános iskolák is állami gondozásba kerülnek január elsejétől. Ennek most csak örülni lehet, hiszen a testület nem hajlandó az éves működéshez szükséges költségvetési keretet biztosítani számukra. Ezért is fordulhatott elő novemberben, hogy meleg étkezés nélkül maradtak a gyerekek a „gyermekek városában”.

Szinte hihetetlen, hogy mit lehet még megtenni Esztergomban. A fideszes képviselők most még nem mondhatnak le, legalábbis így tudjuk. Mire várnak? Jogos a felháborodás és fáj a tehetetlenség. Szomorú látni az esztelen rombolást és egyre nehezebb tétlenül végignézni, ahogy a kétharmados erőfölény biztos tudatával bármit megtehetnek az „egyenlőbbek”.

komment

mindhaul
süti beállítások módosítása