HTML

Rólunk írták

2010/10/01

Az interjú a Nouvelle Gazette de Hongrie szeptember 27-i hírlevelében jelent meg francia nyelven.

Esztergom az önkormányzati választások meglepetése?

A magyar királyság első fővárosa és a magyar katolikus egyház székhelye, Esztergom lehet az október 3-án megrendezésre kerülő önkormányzati választások meglepetése. A jelenlegi polgármesternek, Meggyes Tamásnak (Fidesz) egyetlen kihívója van. Tétényi Éva, akinek a népszerűsége egyre nő a város lakosainak körében. Magyarországon és bizonyára Európában is egyedülálló jelenség, hogy a független jelöltként induló Tétényi Évát a Jobbik jobboldali párttól kezdve a zöldeket képviselő LMP-n keresztül a szocialistákat tömörítő MSZP-ig minden párt támogatja. Egy másik, bizonyos nyugati országokban elképzelhetetlen jelenség, hogy egy püspök is megjelent az egyik lakossági fórumon, melyet Tétényi Éva szervezett. Nagy érdeklődéssel készültünk a vele való találkozásra.

Programismertető

NGH : Mikor és hogyan jött az ötlet, hogy polgármesterjelöltként induljon az önkormányzati választásokon?

TÉ : Idén nyáron több ismerősöm is megkérdezte, ismerek-e valakit, aki polgármesterjelölt lehetne. Voltak, akik egyenesen azt kérdezték, hogy elvállalnám-e a jelöltséget. Esztergomban születtem, itt nőttem fel, itt él a családom, több éven keresztül ebben a városban dolgoztam, és most is itt élek. Hosszas gondolkodás után végül úgy döntöttem, elfogadom ezt a kihívást.

NGH : A szavazók közül sokan nem ismerik Önt. Mit mondana nekik?

TÉ : Amint már említettem, Esztergomban születtem. Édesapám gazdasági vezető volt a Ferences Gimnáziumban. Építésztechnikus édesanyám, bár már nyugdíjas, ma is nagyon aktív. Karitatív tevékenysége, hogy a kórházi betegeket látogatja. Én magam építész vagyok, főként városépítészettel foglalkozom. Esztergomon kívül Győrben és Budapesten dolgoztam. Házas vagyok, van egy fiam, aki jelenleg Skandináviában él ösztöndíjasként.

NGH : Magyarországon, sőt Európában is egyedülálló módon a jobboldali Jobbik és a szocialista MSZP is támogatja Önt. Három további párt is a támogatói között van: az LMP, az SZDSZ, az MDF, valamint egy polgári egyesület. Ez azt jelenti, hogy megállapodást kötött ezekkel a pártokkal?

TÉ : Nem kötöttem megállapodást senkivel sem. Szeretném aláhúzni, hogy független jelölt vagyok. Lehet, hogy ez nem túl szokványos ma a magyar városokban, de az én esetemben így van. Azt is szeretném jelezni, hogy a magyarországi kistelepülések polgármestereinek nagy része független. Ne felejtsük el, hogy helyi, és nem országos választásról van szó. A pártok részéről nem kapok semmiféle segítséget, csupán a magánemberek segítségére számíthatok. Ez anyagi hozzájárulást jelent, de vannak olyanok, akik zászló-, fénykép- vagy éppen szórólap készítéséhez nyújtanak segítséget. Mások irodahelyiséget, székeket, fénymásolót bocsátanak a rendelkezésemre.

NGH : Nehéz volt-e összegyűjteni a szükséges számú ajánlószelvényeket? Néhány hónappal ezelőtt kevesen ismerték Önt.

TÉ : Egyáltalán nem volt nehéz és ez nagyon meg is lepett. 480 esztergomi szavazó aláírására volt szükségem a körülbelül 24000-ből. 3047-et kaptam 10 nap alatt.

NGH : Nem gondolja-e, hogy megválasztása esetén nehezebb lesz állami támogatáshoz jutni, miután nem tartozik a parlamenti többséget adó pártokhoz?

TÉ : Hangsúlyozom, hogy a magyarországi polgármesterek többsége független. Az államnak kötelessége támogatni a településeket a kötelező alapfeladatok ellátásában. Ez a törvény. És azt se felejtsük el, hogy a helyi adók is bevételi forrást jelentenek minden város számára. Végül vannak európai uniós támogatások is, nevezetesen a jelentős beruházások esetében, melyeket pályázatok útján lehet megszerezni.

NGH : Anélkül, hogy belemennénk a részletekbe, beszélne nekünk a programjáról?

TÉ : Ami a környezetet illeti, azt szeretném, hogy Esztergom "zöld" mintaváros legyen. Egy ökopiac létesítését is javaslom, melynek kapcsán a környékbeli településeken élő termelőkre is számítok. Szeretnék megoldásokat találni a szemétszállítás díjának csökkentésére, valamint az árvízvédelem problémáira. Terveim között szerepel még a Duna Stratégia elnevezésű együttműködés keretében megvalósuló fejlesztések összehangolása, az alternatív energiák és közlekedési eszközök használatának ösztönzése, valamint az energiatakarékos épületfelújítási programok támogatása.

A gazdaság területén a legfontosabb az átláthatóság megteremtése. Állandó párbeszédre van szükség a helyi vállalatok vezetőivel annak érdekében, hogy megismerjem a problémáikat és az elképzeléseiket. Mindent meg kell tenni a munkahelyteremtés megkönnyítéséért. Infrastrukturális fejlesztésekre is szükség van. Szakemberek és a lakosság bevonásával felül szeretném vizsgálni a jelenlegi közlekedési és parkolási rendet. Az ingyenes parkolás lehetőségét sem zárom ki.

A programomban szereplő társadalom címszó alatt egy intelligens szabad város kialakítására törekszem. Ez azt jelenti, hogy meghallgatom az itt élő polgárokat, és hogy rendszeresen tartok fogadónapokat a számukra. Szolgáltató polgármesteri hivatalt kívánok kialakítani. Közszolgálati városi televíziót és újságot szeretnék teremteni. Kíváncsi vagyok a kisebbségek képviselőinek a véleményére. Fontosnak tartom a közbiztonság javítását, valamint a kórházi gyermekosztály visszaállítását. A továbbiakban is támogatni kívánjuk a nyugdíjasokat, a nagycsaládosokat és a nehéz sorban élő embereket.

A kulturális területre vonatkozó tervek közül az idei tanévben bevezetett változtatások felülvizsgálatát emelem ki, ami a kötelező10 testnevelési órára is vonatkozik. Támogatni kívánom a helyi közösségeket, a művészeket, a sportolókat, a kultúra terjesztőit. Kezdeményezni kívánom egy innovációs kutatóbázis kialakítását.

Esztergom már régóta kiváló testvérvárosi kapcsolatokat ápol több európai várossal. Úgy gondolom, jó lenne létrehozni egy Testvérvárosi Bizottságot, melynek tagjai a különböző testvérvárosi kapcsolatokat szervező emberek lennének. Együtt erősebbek vagyunk és nagyobb eséllyel találunk meghallgatásra Brüsszelben, amikor egy-egy terv megvalósításához európai támogatást kérünk. Európa a nyelveket is jelenti, ezért szeretném favorizálni az idegen nyelvek tanulását nem csupán a fiatalok, hanem a felnőttek esetében is. Megválasztásom esetén újra indítványozni fogom a Dunakanyar felvételét az UNESCO világörökségi listájára

NGH : Megválasztása esetén melyek lesznek az első intézkedései, amelyeket haladéktalanul megvalósít majd?

TÉ : Először is auditot végeztetek független szakemberek bevonásával, hogy megismerjem a város valós pénzügyi helyzetét. Aztán orvosolom a jegyzőség körül kialakult problémát. Esztergom az egyetlen olyan város Magyarországon, amelynek két jegyzője is van. Ez egy olyan luxus, amivel szakítani kell! Azután áttekintem valamennyi városi cég gazdálkodását.

NGH : Ha megválasztják, talán Ön lesz az egyetlen nő az önkormányzatban. Felkészült erre?

TÉ : Természetesen. Nem félek attól, hogy férfiakkal kell dolgoznom. 2008 óta a Brüsszelben székelő Architects’ Council of Europe vezetőségi tagja vagyok. 11 férfi mellett én voltam az egyetlen nő.  Tudnia kell azt is, hogy a szakmámban többet dolgoztam férfiakkal, mint nőkkel. Semmi gond nem volt ebből. Mindezeken kívül szeretném emlékeztetni rá, hogy egy huszár unokája vagyok!

NGH : A legutóbbi lakossági fórumon nagy meglepetést okozott, hogy a megjelentek között volt az esztergomi Hittudományi Főiskola rektora is. Egyébként az Ön utolsó lakossági fórumára október 1-én a Szent Erzsébet iskolában kerül majd sor. Végül, az Új Ember című katolikus hetilap egy egész oldalas interjút közölt Önnel a legfrissebb számában. Ez azt jelenti, hogy az egyház támogatja Önt?

TÉ: Azt nem tudom, de az a benyomásom, hogy érdeklődéssel fogadja a jelöltségemet.

NGH : Milyen tanulságokat von le a kampány alapján?

TÉ : A kampány kezdete, azaz augusztus 15. óta többször is meglepődtem az emberek reakcióin. Megértettem, hogy most először beszélhettek a problémáikról. Végre meghallgatta őket valaki. A lakossági fórumokon nagyon sok mindenről szó esett: a szemétszállításról, járdák és buszmegállók állapotáról, a város által épített, pénzhiány miatt néhány hónapja félbehagyott szálloda további sorsáról, az iskolákat érintő problémákról, stb. Ma a dolgok világosak. Az esztergomi szavazók két, egymástól igen eltérő stílust képviselő férfi és női jelölt  között választhatnak. Úgy gondolom, hogy ez nemcsak Esztergomot, de az egész országot érdekli.

3 komment

mindhaul
süti beállítások módosítása