HTML

Kutyából nem lesz szalonna

2012/02/05

Az év vége látszólag csendben telt Esztergomban, azonban a háttérben fontos események történtek. A képviselő testület többségét adó Fidesz frakció szembesült a nép haragjával, akik megelégelték, hogy gyermekeik közétkeztetése is veszélybe került. Később tudtam meg, hogy heten a frakcióból december 27-én feljelentést tettek személyi szabadság korlátozásának gyanújával, és bár engem csak tanuként idéztek be, a feljelentésben kifejtették, hogy én adtam át őket a választópolgároknak. Persze a folyosóra nyíló ajtók nem voltak bezárva és rajtuk kívül szinte mindenki szabadon távozott az ülésteremből, csak éppen ők nem. Talán féltek azoktól, akik szerettek volna a szemükbe nézni? Miután nem volt közmeghallgatás egész évben ez nem is olyan könnyű Esztergomban. Év elején a képviselőket uzsonnára hívtam meg hátha a fehér asztal mellett jobban tudnak együttműködni. Sajnos ez sem vezetett sikerre, mert bár tíz fideszesből hárman egyszer eljöttek, érdemi párbeszéd helyett a múlt sérelmeit hánytorgatták fel.

Elmondhatom, hogy a Meggyes csoport megválasztásom óta (másfél éve) nem hajlandó leülni egyeztetni velem. Míg ez sikerült a Kormányhivatalnak és a parlamenti frakció vezetőjének, addig ez nem sikerült a helyi fideszeseknek. Vajon mitől félnek? Pedig Meggyes Tamás birodalma összedőlt. Azzal, hogy a Parlament december végén meghozta az Esztergommal kapcsolatos törvényt, és ezzel állami felügyelet alá kerültek bizonyos városi és megyei feladatokat ellátó intézmények a kórházzal együtt, megszűnt az alattvalói kör egy jelentős része. 1600 alkalmazottból 200 körül maradtak a köztisztviselők, óvónők és a védőnők. Odalett az ingatlan-birodalom is. 1001 ingatlanra az egyik bank, a többire a másik bank tett jelzálogot. Ami pedig értékesíthető lenne azt a Strigonium kapta meg készpénz fizetés helyett az adósságrendezési megállapodásban. Az Alkotmánybíróság székhelyét immár hivatalosan is Budapestre tették át. A „gyermekek városában” felélték a Szent Miklós alapot és a kifizetetlen közüzemi tartozás miatt bezárt a fürdőváros élményfürdője is. Fejlesztésekre, amíg az adósságot ki nem fizeti az Önkormányzat, nem gondolhatnak a városatyák. Ez négy év alatt 1-1 milliárd forint, utána pedig jön a tőketörlesztése a 17 milliárdnyi svájci frank alapú hitelnek.

A birodalom bukását csak maga az egykori „király” nem hajlandó tudomásul venni. Azzal tartja híveiben a lelket, hogy engem nemsokára elvisznek vagy lemondok. Meg is tesznek mindent érte. Most az önkénteseket vádolják olyannal, amit el sem követhettek hiszen a hivatali adatokhoz való hozzáférést a jegyző szigorúan szabályozza. Meggyes Tamás bejár a hivatalba és még mindig parancsokat osztogat. Ki ő? Egy a képviselők közül, aki polgármester volt az előző években, és regnálása idején a város eladósodott, és aki ahelyett, hogy bocsánatot kérve lemondana, úgy tesz, mintha nem történt volna semmi. Csupán csak az a megbocsájthatatlan bűn, hogy nem őt választották újra. Ezért kell bűnhődnie 30 ezer embernek. Ráadásul az állami beavatkozással elkerülték a testület feloszlatását. Esztergomban a költségvetés készítésében kikérem a lakosok véleményét, a képviselők és a civilek valamint a vállalkozók javaslatait. Ha konszenzus alakul ki, akkor lesz költségvetés, ha nem, akkor kénytelen leszek működésképtelenséget jelenteni. Még egy évet nem bír ki a város ilyen büntetések mellett. A képviselők pedig nem változnak.

Emlékszünk még mi vezetett odáig, hogy mindenki összefogott Meggyes Tamás ellen. Sőt arra is emlékszünk, hogy volt ellene és mellette is tüntetés, majd merénylet. Később pedig akadt egy másik jelölt, akit „gonosz erők” támogattak. Ha piciny áthallást érzünk az országos történések között, akkor az nem a véletlen műve. Abban az időben ugyanaz a cég készítette a lakossági felméréseket, stratégiai kommunikációs tanulmányokat, ami most a Kormány mellett dolgozik. Így számunkra nem meglepetés sem a békemenet, sem a brüsszeli tárgyalás kimenetele, sem a MALÉV bedőlése, és az sem, hogy lényeges változás nem várható a jövőben. A lejáratás kötelező tantárgy a pártiskolában, akárcsak a mondj valami biztatót és cselekedj másképp. Az ígéretekből pedig már elege van mindenkinek.

komment

mindhaul
süti beállítások módosítása