HTML

Teremtésvédők

2010/09/07

Szeptember elsején különleges esemény színhelye volt Esztergom. A teremtett világ védelméért felelős európai püspökök és megbízottak innen indultak zarándokútra Szlovákián keresztül Mariazellbe. A résztvevőknek a Szentatya üzenetet küldött, amelyben hangsúlyozta a környezetvédelem fontosságát. A Duna mentén utazó teremtésvédők a környezettudatos gondolkodás és az energiatakarékosság szükségességére hívták fel a figyelmet.

A Magyar Püspöki Kar körlevele is megerősítette a keresztények felelősségét a teremtett világ védelmében.

A Teremtő szándékának tiszteletben tartása, az élőlények védeleme, a Föld értékeinek óvása mindannyiunk feladata. A zarándokok XVI. Benedek pápa idei béke világnapi üzenetéből választott témán -„Ha a békére törekszel, védd a teremtett világot”- elmélkedtek az út során, és ezekért a szándékokért ajánlották fel a zarándokút első szentmiséjét a Bazilikában. Ez a nap is megerősítette szándékomat, hogy Esztergom jövője egy környezettudatos mintaváros kialakítása lehet.

Részlet a záróüzenetből:

A zarándoklat alapvető üzenete, hogy a teremtett világ jósága, szépsége, termékenysége és ennek megőrzése volt az ember első hivatása, amely bizalommal a kezébe adatott.

 A résztvevők összefoglalták azokat az értékeket, amelyeket az egyház társadalmi tanítása is megfogalmaz.

– Tevékeny elkötelezettség szükséges, hogy a közjóban mindenki részesüljön, el kell ismerni, hogy minden egyes ember jóléte annak függvénye, hogy mindenki jóléte meglegyen.

– Tiszteletben kell tartani azt az elvet, hogy a föld javait nem szabad igazságtalanul uralni, túlzó mértékben kihasználni, korlátozni, árusítani.

– A globális környezet jövője érdekében alapvető fontosságúak a helyi kezdeményezések, fontos a családok, a plébániák, az iskolák szerepe.

– Fontos a szolidaritás, hogy az emberek készek legyenek áldozni személyes jövedelmükből mások, különösen a szegények és a védtelenek javára.

– Igazságos elosztásra van szükség, vagyis hogy ne azokat sújtsák leginkább a környezetrombolás hatásai, akik a legkevésbé szennyezik a környezetet, vagyis a szegényeket, a védteleneket.

– Fontos a generációk közötti igazságosság elve, vagyis az, hogy körültekintően és gondosan cselekedjünk a jövő generációk érdekében.

A természet könyve egy és oszthatatlan. Az emberi személy ökológiájának tisztelete elválaszthatatlan kapcsolatban van a teremtett világ tiszteletben tartásával.

A résztvevők felhívást intéznek a fiatalokhoz, a családokhoz, a plébániaközösségekhez, a kolostorokhoz, az iskolákhoz, a szemináriumokhoz és az egyetemekhez, hogy megújult elkötelezettséggel éljék meg hivatásukat földi hajlékunk gondozása érdekében, terjesszék, tanulmányozzák, valósítsák meg ezeket az alapelveket, amelyek világos és meggyőző, reményteljes útmutatást adnak az emberiség számára.

Buzdítanak továbbá arra is, hogy legyenek más felekezetekkel és keresztény egyházi közösségekkel együtt indított közös akciók, közös imádságok, mint amilyen a zarándoklat részeként St Pöltenben tartott ökumenikus imádság volt.

Hírforrás: Magyar Kurír

3 komment

mindhaul
süti beállítások módosítása