HTML

Jövőkereső

2010/08/22

Ez a címe a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács jelentésének, melyet a magyar társadalomnak ajánlottak. A 2008. őszén létrejött intézményben közösen keresnek válaszokat az előttünk álló problémákra. Ötpárti konszenzus alapján vesznek részt a munkában politikusok, a gazdasági, a tudományos élet, az egyházak, a szakszervezetek és a civil szervezetek képviselői. Munkájukról azt állítják, hogy semmilyen politikai oldalhoz tartozás nem befolyásolta őket. A jelentés statisztikai adatok alapján Magyarország jövőképét, stratégiáját vázolja fel. Egyik önkéntes segítőmtől kaptam a könyvet. Az utószóból idézek pár sort.

„Az elindulás a legfontosabb, hogy már az első lépésnél megállapodjunk néhány közös célban, amelyet majd nem tévesztünk szem elől a jövőkeresés útvesztőiben tapasztalt nehézségek között sem.

Egyet kell értenünk abban, hogy változásokra van szükség. Ma már nem elég javítgatni egy rosszul felállított társadalmi-gazdasági keretrendszert, azt a fenntarthatóság elvei szerint újra kell teremteni. A legfontosabb változásnak a szemléletünkben és az értékrendünkben kell bekövetkeznie.

Ma még úgy véljük, hogy erőnk, boldogulásunk a pénztől, a technikától származik. ...

Ma már látnunk kell, hogy a még több, a még nagyobb hajszolása zsákutca. Sorsunk a társadalomhoz és a természethez köt bennünket. A társadalom boldogulásának az alapja pedig a hit, a kölcsönös szeretet, a nagylelkűség, egymás tisztelete és megbecsülése, az egymással és a társadalom intézményeivel szemben tanúsított bizalom, az egyén boldogsága és megelégedettsége. Csak akkor tudjuk meg, hogy mindezek mekkora teremtő erőt jelentenek - akár a gazdagodásunkban is -, ha elfogynak körülünk.

Amit ma közösen újra kell teremtenünk - itt a nemzetben, az országban és az egész világban -, az a hit, a szeretet, a bizalom és a megbecsülés.”

 

Harangok a Kárpát-medencéből az esztergomi várudvarban

Egy ünnepi hét van mögöttünk. Nagyboldogasszony, Szent István király és az Új kenyér ünnepe. Esztergom a magyar kereszténység ezeréves szimbóluma, a világon szétszóródott magyarság zarándokhelye. A Bazilikában a Várhegyen tartották meg a magyar kereszténység 900 éves jubileumát 1900. augusztus 15-én és száz évvel később ugyanezen a helyen ünnepelhette a magyar nép az ezeréves államalapítást 2000. augusztus 15-én. A történelmi események színhelyén példaértékű összefogás körvonalzódik. A Nemzeti Együttműködés keretében egy fenntartható jövő építésére szövetkezik a Város. Mindenkire szükség van! A változó világ üzenetei a békéről, a közös gondolkodásról szólnak. Esztergom lehet-e ebben is az első? Rajtunk múlik.

A múlt héten ellátogattam több olyan helyre, ahová meghívást kaptam. Többek között megfordultam a kertvárosi lakótelepeken, részt vettem templombúcsún, kiállítás-megnyitón és megnéztem hogyan élnek a Sándor majorban. A kopogtató cédulák gyűjtése közben, az utcán és baráti körben beszélgetve egyre inkább úgy látom, hogy történelmi helyzetbe került a város. Célom, hogy közösen építsünk fel egy környezettudatos települést, ahol jó élni, és ez felül áll mindenfajta pártérdeken. Ez gyermekeink és unokáink érdeke is.

2 komment

mindhaul
süti beállítások módosítása