HTML

Víz, víz, tiszta víz...

2010/08/08

Az elmúlt napok viharai figyelmeztettek bennünket, hogy az árvízvédelem, a csapadékvízelvezetés és a szennyvíztisztítás nem halogatható feladatok. A sok pénzt igénylő infrastrukturális fejlesztéseket önerőből és támogatásokból lehet megoldani. Esztergom számára a következő tervezési ciklusban, 2013 és 2020 között, a Duna Stratégiában való részvétel jelenthet többletforrásokat. Az Európai Unió a nagyobb, úgynevezett makrorégiós projekteket részesíti előnyben, és az ebben foglalt célok megvalósítását támogatja. 2011-ben Magyarország adja az Európai Unió soros elnökségét. A magyar elnökség témája a víz lesz.

Alkony az Erzsébet parkban

Mi, akik itt élünk a Duna mentén érdekeltek vagyunk a programban. Mit jelenthet Esztergom számára a Duna Stratégiába való bekapcsolódás? A kiemelt célok mindegyikéhez kapcsolható esztergomi projekt. Esztergomot geopolitikai helyzete kiemeli a többi kisváros közül. Budapest fejlesztési stratégiája a főváros körüli 50-70 km-es gyűrűvel számol. A Budapest metropolisz térséghez így hozzátartozik az Esztergomtól Dunaújvárosig terjedő Duna szakasz is. Ebből az következik, hogy Esztergom árvízvédelme, turisztikai és kulturális fejlesztése összekapcsolódik a fővároséval, és a város jövője nem szakítható ki az országéból.

Kiemelt célok a Duna medencében:

- A természeti környezet értékeinek védelme, ezen belül az ivóvízminőség-védelem.
- Energiaellátás biztonsága, különösen a lokális megújuló energiák hasznosításának elősegítése.
- Társadalmi-gazdasági biztonság javítása, a katasztrófa - főleg vízkár elleni - védelem.
- Élelmiszerellátás biztonsága, a helyi piacok fejlesztése.

- Dunatérségi közlekedés javítása, az európai hajózóút biztosítása.
- A turizmus fenntartható fejlesztése, melynek kiemelt eleme a táji és kulturális örökségekre épülő turisztikai csomagok fejlesztése. (világörökségi program)
- Az ipar fejlesztéseinek fenntartása, a tradíciókon alapuló helyi erőforrások kiaknázása, a kis- és középvállalkozások támogatása.

- Az érték- és örökségvédelem mellett a társadalmi integráció segítése.
- Kulturális együttműködés a Duna mentén, valamint egyházi és vallási kapcsolatok kiépítése.
- Oktatási és képzési együttműködés, tapasztalatcsere programok elindítása. (testvérvárosok)

Polgármesteri programom beágyazása a Duna Stratégiába elengedhetetlen, mivel számunkra a követekező években az Európai Unió nagyrégiós projektjei biztosíthatnak forrásokat. A támogatások megszerzése nemcsak Esztergomnak, hanem az egész térségnek fontos, ezért az ezekhez való hozzájutás nem lehet pártszimpátia kérdése.

2 komment

mindhaul
süti beállítások módosítása