HTML

Mindenki egyért, egy mindenkiért

2011/10/02

Français

Ma van Mahatma Gandhi születésnapja. Ő az erőszakmentes polgári engedetlenség békeharcosa. Meggyőződésem, hogy napjainkban csak akkor lehet sikeres minden mozgalom vagy szövetség, ha sokan egyet akarnak, ami közösséget épít és szolidaritást teremt. Esztergomban egy évvel ezelőtt a választópolgárok új időszámítást kezdtek. A független polgármester programja egyszerű és világos: Esztergom legyen olyan hely, ahol jó élni. Bár a híradások inkább a botrányokról szólnak, azonban a mindennapokban megváltozott az itt lakó emberek élete. Az erőpolitizálás összefogást szült. Nemrég a civilek a pártokkal együtt helyi népszavazást kezdeményeztek, közpénz nélkül rendezték meg a Hídünnepet és október 3-án városi függetlenségi napot szerveznek galambröptetéssel, zsíros kenyérrel, zenével. A főtéren a jelen és a jövő kihívásairól fogunk beszélgetni.

Szeptember végén testvérvárosainkból is ellátogattak hozzánk. A közös reggelit a Tétényi téri nők készítették. Amikor az összeszedett tányérokkal, poharakkal megterített roskadásig megrakott asztalt meglátta az egyik németországi testvérvárosunkból érkezett képviselő, szemében könnyek jelentek meg. A világon nincs még egy olyan hely, ahol szereteteből, pénz nélkül, a közösség érdekében ennyit tesznek az emberek, de olyan hely sincs, ahol a választott képviselők semmibe veszik a demokratikus szabad választás eredményét és tönkreteszik a várost a polgármesterrel együtt.

Magyarországon egyedül a Parlament az, aki működésképtelenség esetén feloszlathatja a testületet. Kérdés, hogy a kétharmados Fideszes többség képes lesz-e példát mutatni és saját maguk közül kivetni a jogsértő és antidemokratikus tagokat. Amiatt, hogy a képviselő testület szeptember utolsó napján nem választott aljegyzőt -annak ellenére, hogy volt alkalmas pályázó- a közigazgatás megbénul a városban. A jegyző október elején szülési szabadságra megy és egy új pályázat kiírása legalább még egy hónapba telik. A két érvényes aljegyzői pályázatot beadó jelölt közül mindegyikük a hivatal átfogó rendezését tűzték ki célul és úgy tűnik ez semmiképpen sem illik bele a Fideszes többség terveibe. Vajon miért nem kell még jegyző se a hivatalba? Jegyző hiányában nincs aki aláírja a szabadságokat, ellenjegyezze a szerződéseket, rendelkezzen az utalások felett. Senki sincs, aki a törvényességet felügyelje, nincs felelős intézkedő katasztrófahelyzetben és a helyi választási irodának sincs vezetője. Ezért kértem hónapokkal ezelőtt Navracsics Tibor urat, hogy jelöljön ki kormánybiztost Esztergomba.

Ugyanez vonatkozik a pénzügyek intézésére is. Hiába tettem feljelentést a pénzügyi biztos adósságrendezési munkájával kapcsolatban, hiába mondom, hogy nincs mindenre pénz, a testület nem akar semmit sem tenni a költségvetés módosítására. Illetve éppen annyit, hogy később azt mondhassák: „Polgármester asszony a számlán ott volt a pénz, amiből ki lehetett volna fizetni az adósságot!” Csak utána mi lesz? Ha megengedem az inkasszót, ami azt jelenti, hogy a bírósági végzés alapján leemelhetik az önkormányzat számlájáról az első törlesztéseket a hitelezők -tételes ellenőrzés nélkül- nem lesz pénz a bérekre. Ha a bérekre teszek félre, akkor a végzést nem, vagy csak részben lehet teljesíteni. Ebben az esetben a Raiffeisen Bank megfenyegetett, hogy fegyelmi eljárást indít ellenem. Ráadásul a pénzügyi bizottság elnökének állítása szerint, neki is küldött a bank ilyen tárgyú levelet. Hol élünk, ahol a bank érdeke előrébbvaló, mint az polgárok megélhetése és a bank nyomást gyakorolhat a közhatalomra? Ha kiállok a közalkalmazottak, köztisztviselők béréért és a kötelező feladatellátásért: az iskolák, óvódák, közművelődési intézmények biztonságos működtetéséért, akkor bíróság elé állíthatnak, mert nem hajtottam végre a testület és a bíróság döntéseit. Az emberek többségét nem érdekli, hogy miért nem kap fizetést, csak az, hogy a számláján ott legyen a havi túlélési összeg. Ha ezt megkapja, akkor nincs tragédia és tovább tűri kiszolgáltatott helyzetét. Lehet-e veszélyeztetni több mint 1200 család megélhetését, és lehet-e ezért felelőssé tenni azt, aki sem az adósságok felhalmozásában, sem pedig az egyezségek megkötésekor nem volt döntési pozícióban?

A bankok felelősségéről még nem sok szó esett. Természetes, hogy az elköltött pénzt vissza kell fizetni, azonban az sem elhanyagolható, hogy milyen feltétellel adott kölcsönt a pénzintézet. Esztergomnak közel 16 milliárdnyi svájci frank alapú hitele van, amire nincs semmiféle jelzálogjog bejegyezve. Azaz, ha most nem sikerül az egyezségeket betartani, akkor vagyonfelosztás is történhet és itt van a Fidesz-csőd! Ebben az esetben a Raiffeisen elveszíthet mindent. Ha a másik bank, aki tavaly átvette a város finanszírozását és hitelt adott, annak ellenére, hogy jól ismerte a város pénzügyi helyzetét, az akkori kötvényből biztosítana fedezetet a hiányzó adósságrendezésre, akkor megmenthető lenne a folyamat. Legalábbis átmenetileg. Talán érdeke fűződik a másik pénzintézetnek egy másik bank tönkretételéhez?

Mindenesetre Esztergom október 3-án ünnepel és éli a blokád alá helyezettek mindennapjait. Segítik egymást. Itt már nem jobb- és baloldali szavazóról van szó, hanem a közösségért tenni akaró vagy a közjót semmibevevő emberekről. Saját szerepemet tekintve nem kérdés, hogy a szívemre hallgatok és a józan észnek engedelmeskedve a bérből és fizetésből élők mellé állok, az viszont a jövő kérdése lesz, hogy az emberek hogyan tudnak megvédeni és hogyan tudják működtetni a várost közpénzek nélkül.

komment

mindhaul
süti beállítások módosítása