HTML

Útközben

2011/05/11

English | Deutsch | Français

Furcsa tekintetek vesznek körül, ha jobboldali ismerőseimmel beszélek. Első kérdésük, hogy helyes lépés volt-e megjelenni az MSZP majálisán? Én úgy hiszem, hogy egy demokratikus jogállamban szabadon lehet véleményt nyilvánítani, sőt bárkivel lehet együttműködni. Talán a kokárdás akcióval kezdődött, hogy az emberek rossz szemmel néztek egymásra, ha valakiről kiderült, hogy nem nemzeti érzelmű. Azóta az árokásás csak folytatódott. Családok, baráti társaságok vesztek össze a politika miatt. A főbűnök közé került, ha a másik oldallal beszélgetett valaki. Esztergomban ez egyszerűbben történt. Ha valakire Meggyes Tamás kimondta, hogy nem megbízható, vagy áruló, akkor másnaptól egyesek nem köszöntek, nem beszélgettek vele.

A függetlenség két úton valósítható meg: ha senkivel sem beszélgetek, vagy ha mindenkivel szóba állok. A „Zarándoklat Esztergomért” a Fidesz vezéréhez indult, kérve a segítségét a Város jövőjének rendezésében. A Jobbik vitte be a Parlamentbe az új választásokat követelő 7519 aláírást. Az LMP gyűlésén lehetőséget kínáltak a megjelenésre, ahol bemutathattam az esztergomiak helyzetét. Majd Esztergomban a KDNP gyűlésére mentem el, és végül az MSZP majálisán vettem részt. A megjelenések hangsúlyozottan függetlenként történtek és Esztergomról szóltak.

Esztergomban a jogszabályokkal és a törvényekkel ellentétesen történik a képviseleti demokrácia gyakorlása. A közigazgatást most verik szét, a városüzemeltetés nemsokára leáll. Még az erkölcsi értékeket is semmibe veszi a kétharmados Fideszes testület. Természetesen lehetne karba tett kézzel ülni és várni, hogy az Alkotmánybíróság véleménye alapján az Országgyűlés esetleg feloszlatja a képviselő testületet, de erre kicsi az esély. Arra még kisebb, hogy a 11 képviselő önmaga vállalja a megmérettetést. Bár magukat férfinak vallják, úgy tűnik, hogy gyávák ezt a lépést megtenni. Számukra kézenfekvőbb megoldásnak tűnhet csak a polgármester elküldése és a nyár elejére összeomló rendszer megmentőjeként léphetne fel egy új Fideszes jelölt. A forgatókönyv szerint tehát a függetlenek vagy kötődjenek valahová, vagy vesszenek el.

Kisebb településeken a polgármesterek függetlenek, sőt függetlenekből álló testületek is sikeresen működnek. Önkormányzati szinten a helyi közösség érdeke a legfontosabb. Ott nem számít a nagypolitika. A mindennapokhoz az üzemeltetés, intézményfenntartás, gyors és korrekt ügyintézés kapcsolódik. Magyarországon talán a legnagyobb felhatalmazásuk a polgármestereknek van, mivel őket közvetlenül választják a polgárok, mégis úgy tűnik, hogy Esztergomban ezt a testület másképp gondolja. A polgármesterek súlyának csökkentésére alkalmas az a Lex Esztergom néven elhíresült passzus az új Alkotmányban, miszerint a működésképtelen önkormányzatok helyett a Kormányhivatal hozhatja meg a szükséges rendeleteket. Félév múlva lép hatályba ez a rendelkezés. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzatok kezéből kikerül a szabad döntés joga.

14 komment · 1 trackback

mindhaul
süti beállítások módosítása