HTML

Hol a pénz?

2011/02/27

English | Deutsch | Français

Telnek-múlnak a napok, és egyre elkeseredettebbek lesznek az emberek a városban. A vagyonhasznosítással foglalkozó cég vezetője a helyi lapban a polgármester felelősségét feszegeti azért, mert nem fizetik ki a közüzemi díjakat az önkormányzati lakásokban. Ezért a szolgáltató kikapcsolja a szolgáltatást. Konkrétan a vizet az egyik lakótelepi házunkban. A megoldás nem az, hogy a lakásban élőket, akik rendszeresen fizetnek megvédjék, hanem egyenesen hozzám küldik azzal, hogy ők semmit nem tehetnek, mert az önkormányzat nem fizet. Az pedig már szállóigévé vált, hogy a Tétényi miatt elindított csődeljárás miatt van minden. Itt talán álljunk meg egy szóra!

Az évekig nem fizetett közüzemi díjak most hirtelen nagyon fontossá váltak. A lakásfenntartásért felelős szervezetnek gondoskodni kell tartalékról, és arról, hogy a rendesen fizetők biztonságban éljenek. A holding vezetője pedig ahelyett, hogy segítene a gondok megoldásában, fokozza azt. Sőt magát reklámozza abban a Hídlapban, amit idén ők adnak ki hétről-hétre. Miből? Arról sem hajlandó beszámolni nekem, hogyan gazdálkodik a szerződés nélkül beszedett parkolópénzekkel. Ráadásul 2010. december 9-e óta a vezérigazgató jogköre kiszélesítésre került, azaz saját hatáskörben szabadon intézkedhet. Ezt tudva, és azt, hogy a Meggyes-csoport adja a 2/3-os testületi többséget, a pénzügyi biztos ellenjegyzése nélkül pedig nincs kifizetés, felettébb furcsa, hogy engem tesznek felelőssé. Kétségtelen, meg mertem kérdezni: Hol a pénz? 10 év alatt 20 milliárdnyi kötvénykibocsátás történt. Bárhogy osztok és szorzok, ebből Esztergomban látható eredményeket kellene felmutatni. Nem félig kész beruházásokat, hanem szállodákat, rendbe tett intézményeket, jó utakat, szép parkokat.

Meddig várjunk?

A lakosok szeretik a várost. Tegnap például télvégi nagytakarítást tartottunk. Több mint százan húztak kesztyűt, fogtak seprűt és lapátot. Délelőtt négy konténernyi szemetet szedtünk össze a legfontosabb idegenforgalmi helyszíneken. (főtér, Bazilika, Szent Tamás-hegy, kerékpárút, Duna-part) Elszomorító, hogy rengeteg az illegálisan kidobott hulladék. Esztergomban magasabb az egy főre jutó szemétmennyiség, mint a magyarországi átlag. Rendet kell teremtenünk a környezetünkben és a fejekben egyaránt.

A közpénzek elköltése nyilvános. Nem illik beszélni a vezetők és a „menedzsment” fizetéséről, csak széttárt kezekkel közölni, hogy az Önkormányzat nem fizet. Nem, mert nem tud. Nincs pénz a kasszában. A hitelből szétosztogatott millókat valamikor vissza kell fizetni. Lehetne még arrébb tolni a problémát, mint ahogyan ezt a helyi Fidesz frakció szerette volna, de most itt az idő! Szembe kell nézni a múlt hibáival. A bűn nem attól függ, hogy ki követi el, hanem hogy mit tett. Esztergomban nem az adósságrendezés a baj, hanem, hogy nincs pénz és nincs együttműködés. S bár lehet ujjal mutogatni másra, hogy ő a hibás, attól még nem felejtődnek el az előző időszak bűnei. Hol a pénz?

6 komment

mindhaul
süti beállítások módosítása