HTML

Brüsszelből

2010/12/04

A Magyar Építész Kamara 2008-ban jelölhetett először tagot az Európai Építészeti Tanács (ACE – Architects' Council of Europe) vezetőségébe, és engem kértek fel erre a tisztségre. Az ACE 480 000 építész szakmapolitikai érdekeit hangolja össze. Ezek közé tartozik többek között a minőségbiztosítás, közbeszerzések, a külföldi munkavállalás feltételeinek előkészítése, és a változásokhoz igazodó, átfogó szemléletű tervezés segítése is. A 11 fős testületben, az EU irányelveinek megfelelően, két évente cserélődnek a szereplők. 2009-ben finn elnöke volt az ACE-nek, idén pedig ír építészt választottak meg. A brüsszeli székhelyű szervezet 2010-ben ünnepli 20 éves megalakulását. A december 2-4-ig tartó eseménysorozat számomra az utolsó, mivel most jár le a megbizatásom. A munkát ingyen végezzük, a vezetőségi tagoknak az útiköltséget és a szállást költségtérítik. A hétvégi plenáris ülésen a leköszönő vezetőségi tagoknak megköszönték a munkát. Nekem külön is gratuláltak, hogy szülővárosom polgármestere lettem.

Az ACE konferencián az EU Parlamentben

Az elmúlt időszakban megismertem a különböző tagállamok döntési kultúráját és ismeretségeket kötöttem. Európa a következő években a meglévő értékeinek védelmére és a takarékosságra összpontosít. A fenntarthatóság tárgyalásakor az adott társadalom és kultúra figyelmevételével törekszenek az épített környezet élettartama alatti alacsony költségekre. A jubileumi vándor-kiállításon 25 országból 33 olyan sikeres projekt került bemutatásra, amelyek tükrözik ezt a szemléletváltást. Magyarországról egy lakóépület bio építőanyaggal történő felújítása szerepel a válogatásban.

Esztergom számára ezek a célkitűzések jó lehetőséget teremtenek. Német, szlovák, román és bolgár kollégáim jelezték, hogy a Duna stratégia keretében szívesen felvennék a kapcsolatot a várossal. Jövő májusban az Európai Építészetpolitikai Fórum (EFAP – European Forum for Architectural Policies) Budapesten tartja soros ülését. A víz témára felfűzött tanácskozás egyik meghatározó szereplője lehet Esztergom.

14 komment

mindhaul
süti beállítások módosítása