HTML

Egy hét múlva szavazunk

2010/09/25

Szeptember második hétvégéjén tartottuk az érettségi találkozónkat. Gimnáziumi osztályunkra jellemző a jókedv és az összetartás. Támogató szeretetük végigkíséri a kampányomat. Az ország több településéről érkezők lelkesen számoltak be arról, hogy figyelemmel kísérik az esztergomi eseményeket. Többen sajnálták, hogy nem szavazhatnak itt. Az önkormányzati választások a helyben élők döntését kell, hogy tükrözzék. Ennek tiszteletben tartása a helyi demokrácia gyakorlásának alapja. Így maradt a fényképes üzenet.

Veled vagyunk Évi !

A mai értelemben vett önkormányzatiság Magyarországon húsz éves. A helyi érdekeket előtérbe helyező helyi érdekképviselet az államiságunkkal egyidős, még ha nem is nevezték önkormányzatnak. Az idén ünnepeljük az első vármegyék kialakulásának ezeréves jubileumát, azaz a mai megyerendszer ezeréves múltra tekint vissza. Az 1222-es Aranybulla már írásban rögzíti a vármegyék élén álló nemesek önrendelkezésének jogát. Ugyanebbe a sorba tartoznak a nemesi városaink kiváltságlevelei és egyéb királyi mentelmi jogai, ami mind-mind a központi hatalomtól való függetlenséget, a saját döntéseikben történő önrendelkezést jelentette.

„Az Országgyűlés, támogatva a helyi közösségek önszervező önállóságát, segíti az önkormányzáshoz szükséges feltételek megteremtését, előmozdítja a közhatalom demokratikus decentralizációját.” (wikipedia)

Tehát, az önkormányzati döntések állami elismerése nem elnyerendő kegy, hanem az államszervezet, és az annak csúcsán álló, legfelsőbb döntéshozó szerv alapvető kötelessége. Felmerülhet a kérdés, melyik képviselő képes hatékonyabban fellépni közössége képviseletében, az aki egy pártnak a támogatásával szerezi meg a hatalmat, vagy az, aki ettől teljesen független, és senkinek nem tartozik az őt megválasztókon kívül számadással?

„A helyi önkormányzás lehetővé teszi, hogy a választópolgárok helyi közössége – közvetlenül, illetőleg a választott helyi önkormányzata útján – önállóan és demokratikusan intézze a helyi érdekű közügyeit.” (wikipedia)

A demokratikusan a mai viszonyok között azt jelenti, hogy a többség szimpátiáját kell elnyerni. Az önkormányzati választások sajátossága, hogy az érintett közösségen belüli többséget. A helyi döntések meghozatalának önállósága azt jelenti, hogy a helyi közösséget érintő döntések külső befolyástól mentesen, mindenfajta külső ráhatás nélkül szülessenek. A döntések egyetlen fokmérője csak a helyi közösség érdeke lehet.

33 komment

mindhaul
süti beállítások módosítása