HTML

A zöld város

2010/09/05

A fák fontosabb szerepet töltenek be egy város életében, mint azt gondolnánk. Legtöbben talán csak szeretik őket, mert szépek és hozzájárulnak a kellemes környezet megteremtéséhez. Azt is tudjuk, hogy a fák, erdők jelentik a „zöld tüdőt”, tisztítva a koszos városi levegőt és bizonyos fokig kiegyenlítik az időjárás hatásait. Az építészek megtanulják hogyan kell olyan épületet tervezni, ami önmagában hűt és fűt, és mégsem falja az energiát. A jól megtervezett, és gondozott zöldfelületek pontosan ezt a hatást érik el a városokban. Legjobban egy-egy kánikulai napon érezhetjük ezt, amikor az ember a városközpontból beér a Kis-Duna partján húzódó platánfasor alá.

Kis-Duna sétány

Egy-két jó helyre ültetett fa, cserjék és gyep társaságában, jelentősen csökkentheti az energiafogyasztását. A városi zöldfelületek eső után tovább tartják a nedvességet, mint a beton, és a szélsőséges időjárási jelenségekkel szemben is bizonyos védelmet nyújtanak. Megtörik például a szelet, és képesek részben elnyelni a lezúduló csapadékot. A fákon élő madarak jelentős mennyiségű szúnyogot és rovart is fogyasztanak. A zöld közösségi terek és a virágok a város lakóinak és vendégeinek biztosítanak jobb közérzetet.

Egy város életében jelentős szerepet kell játszania a zöld környezetnek. Esztergomban is mindent meg kell tenni azért, hogy minél több zöldfelülettel rendelkezzünk.

Zöld fal

56 komment · 1 trackback

mindhaul
süti beállítások módosítása