HTML

Szakítópróba

2011/09/11

Lassan egy éve, hogy Esztergom kivívta függetlenségét és megválasztott egy független polgármestert, de a „fülkeforradalom” itt kicsit másképp alakult, mint az országban. Politikai hiba lenne, hogy a független polgármester nem volt hajlandó a háttérben alkukat kötni sem a regnáló hatalommal, sem más csoportokkal? Utópia-e azt gondolni, hogy az erkölcs összeegyeztethető a hatalommal? Esetleg tétlenül kellene nézni, hogy teszi tönkre 10 Fideszes városatya a mindennapokat Esztergomban? Nem hiszem, és azt sem, hogy 2011-ben az 50-es évek egypártrendszerének visszaállításához kellene tapsolni. Esztergomban 30 ezer ember életét nyomoríthatják meg, mert nem hajlandóak tudomásul venni, hogy a város a teljesítőképességén felül vállalt az előző időszakban. Ezért nem büntetés, hanem sürgős segítség járna.

Szeptemberben feketén-fehéren kiderül, hogy megbukott a Meggyes-féle adósságrendezés. Vagy béreket fizet az önkormányzat, vagy az adósságait rendezi. Mindkettőre nincs fedezet. A bankok pedig eldöntik, hogy segítenek-e abban, hogy Esztergom ne menjen csődbe, vagy nem. Már évekkel ezelőtt sem lett volna szabad finanszírozni olyan önkormányzatot, amiről egyértelműen megállapítható volt, hogy működési gondokkal küzd. Vajon ki a felelős azért, hogy a 16 milliárdnyi svájci frank alapú hitelünk időzített bombaként ketyeg? A devizahitelesek naponta szembesülnek azzal, hogy hiába fizetik be a törlesztőrészleteket, adósságuk nem csökken. A város eljutott oda, ahová már többen az országban: vagy enni ad a gyermekének, vagy fizeti a hiteleit. Szembesülni kell az adósságállománnyal, a döntéshozatal kétharmados erőpolitikájával, a párbeszéd teljes hiányával és a személyes tönkretétel veszélyével. Előbb-utóbb mindenki rájön, hogy esztergomi.

Vajon jó politikus-e Orbán Viktor? Közel egy éve kérem, hogy üljünk le beszélgetni, hogy látogasson el hozzánk. Esztergom emblematikus szerepe a magyar történelemben elvitathatatlan. Jelenlegi helyzete pedig az ország sorsával szorosan összefügg. Szeptember 23-án Párkánnyal közösen ünnepeljük a Mária Valéria híd újjáépítésének 10 éves évfordulóját. Erre várunk sok vendéget, díszpolgárainkat, köztük a Miniszterelnök urat is. Sajnálatos, hogy sem erre, sem a Szent István díj átadására nem tud eljönni. Korábban a kétmilliomodik Suzuki autóra sem volt kíváncsi. Megértem, hogy rengeteg dolga akad a sarkalatos törvények előkészítésével és az országos gondok megoldásával, de azt nem értem meg, hogy szó nélkül hagyja 7519 választópolgár kérését akik új választások kiírását kérik, és azt sem értem meg, hogy miért nem határolódik el attól a minősíthetetlen viselkedéstől, amit párttársai megengednek maguknak itt a provincián. Ez az ő személyes felelőssége. Minden fórumot megjárva arra a megállapításra jutottam, hogy ebben a kérdésben egyedül az ő szava dönt.

Lehet indítani konzultációs sorozatot, csak minek, ha gyakorlati hatása nincs. Lehet kommunikálni, hogy „Együttműködünk!”, ha a valóságban a másik eltüntetésén dolgoznak. Lehet szajkózni, hogy semmihez nincs közük, de a jelenlegi erőpolitizálás nem ad lehetőséget másnak a döntéshozatalba való beleszólásra. Minden ami történik csak rajtuk múlik. Egy magyar város polgármestere vagyok, aki 30 ezer ember sorsáért vállalt felelősséget és több ezren vannak, akik értem vállaltak felelősséget. Meggyes Tamás birodalma recseg-ropog. Ha a Fidesz bevédi, akkor bevallja, hogy helyesli, ami itt történik. Amennyiben a helyi Fidesz frakció szeptember 15-én nem hajlandó tárgyalni a költségvetés módosításáról és ezzel több, mint ezer család megélhetését sodorja veszélybe, akkor a közvetlen demokrácia gyakorlásának lehetőségét kihasználva helyi népszavazás és békés demonstráció következik.

komment

mindhaul
süti beállítások módosítása