HTML

Puccskísérletek

2013/04/02

Minap zajlott le másodfokon az a per, melynek tárgyalása során egy kormánytisztviselő nyomatékosan kijelentette, hogy „egyértelmű parancs” az, amit ők gondolnak, és ezt végre kell hajtani mindenkinek. Eddig csak olvastam ilyenről, hogy a központi hatalom a vélt igazát kötelezően kiadott parancsként hajtatja végre. Döbbenetes volt mindezt megtapasztalni a saját bőrömön. A per tárgya az volt, hogy kötelező-e alpolgármestert választani Esztergomban a testületnek, vagy nem? Az első fokon eljáró Bíróság, - értelmezve az idevonatkozó jogszabályt, miszerint a polgármester javaslatára, munkájának segítésére a testület titkos szavazással egy vagy több alpolgármestert választhat; egy főállásút a képviselők közül, aki a polgármestert helyettesíti; a többit választhatja külsősként is -, úgy döntött, hogy ez egy ajánlott lehetőség, amivel élhet az önkormányzat a polgármester munkájának segítésére, valamint a folyamatos működés biztosítására.

Esztergomban mint az köztudott, az első alakuló ülésen szóban is megerősítették a fideszesek, hogy nem kívánnak alpolgármestert adni, majd később egy társadalmi megbízatásút hajlandóak voltak elfogadni, aki félévig bírta a személyeskedő hangnemet. Miután mást nem támogattak, illetve az önjelölteket én nem tudtam elfogadni, maradt az üres alpolgármesteri szék. Erre a Kormányhivatal pert indított határozat hozatal elmaradása címen, melynek végkimenetele - szerintük - az is lehetett volna, hogy ők jelölnek ki alpolgármestert, akár Meggyes Tamást is. Az önkormányzati törvény változásával néhány esetben felhatalmazást kapott a Kormányhivatal, hogy a szükséges döntéseket a testület helyett meghozza, vagy bírságolja a renitenseket. Furcsa, hogy az önkormányzatok önrendelkezési jogával egy kormány által kinevezett tisztviselő élhet, ezáltal sértve a helyi demokratikus alapjogokat.

Az első fokú bíróság nekem adott igazat abban, hogy az idevonatkozó jogszabály megengedően fogalmaz, bár kétségtelen, hogy a helyettesítés nincs megoldva. Mire is jó a polgármester helyettesítése? Normális esetben lehetővé teszi a szabadságok kivételét, a feladat megosztással terhet vesz le a polgármester válláról. Nemrégiben azonban kiderült, hogy nem normális esetben ez lehet a függetlenek, vagy a közösségért kiálló vezetők elleni szer is. Ha nem tetszik a testületnek a vezető személye, akkor olyan döntést hoz, amit a polgármester megtagad, és akkor fegyelmit lehet indítani, melynek vége a felfüggesztés. Ebben az esetben az általában fideszes alpolgármester jogszerűen átveszi a kormánypálcát. Legutóbb Szigethalomról számoltak be ilyen puccskísérletről. Sajnos az ország több településéről kapunk hasonló eseményekről hírt.

Várható, hogy az új önkormányzati törvény módosításával az alpolgármester kérdése már nem a választható kategóriába esik majd, de ebben a ciklusban ez még így marad, mivel a törvény 74-78§-a, - ami erről rendelkezik-, csak a 2014-es választások után hatályosul. Így a másodfokú bíróság helyben hagyta az első fokot, és megállapította, hogy a jogszabályokból nem következik az „egyértelmű parancs” végrehajtásának kötelezettsége. Így továbbra is embert próbáló teljesítményt követel meg tőlem az esztergomi polgármesterség. A független bíróságokba vetett hitemet pedig megerősítették. Arra bíztatok mindenkit, hogy bár nyomás alatt vagyunk olyanok, akik az irányított parancsokat megkérdőjelezzük, de a gondolkodó, tisztességes embert nehezen lehet elhallgattatni. A kormányhivatalokban jó lenne, ha nem azon dolgoznának, hogy a parancsokat hogyan hajtsák végre, hanem azon, hogy a közjó érdekében mindenki törvényes keretek között működjön. "Oszt jónapot!"

...Szigethalomról

A polgármester levélben számolt be a részletekről március 13-án, miután a megmaradt 6 Fidesz-KDNP valamint az egyetlen lokálpatrióta képviselő döntése alapján, fegyelmi eljárás keretében, az eljárás idejére, felmentette Fáki László polgármestert foglalkoztatási jogviszonyából.

Bán Norbert a képviselő-testület jobbikos tagja így vélekedik a dologról: „Véleményem szerint a testületi ülésen egy szégyenletes politikai hatalom átvételi kísérlet zajlott a FIDESZ-KDNP frakció részéről. A polgármester felfüggesztésének egyetlen oka az volt, hogy az alpolgármester asszony teljes körű jogkörrel rendelkezzen, és kontroll nélkül vihessék véghez az akaratukat… Mivel a polgármester úr felfüggesztése csak másnap reggel lép életbe, így saját jogkörből azonnali hatállyal megszüntette a jogköreit az alpolgármester asszonynak. Jelenleg a hivatalban sem a polgármesternek, sem az alpolgármesternek nincs hivatalos jogköre.”

Dr. Schuller Gáborné, az MSZP frakció képviselője az alábbiakat gondolja: „A legrémesebb álmaimban sem fordult elő, hogy egy olyan ember ellen kezdeményeznek fegyelmi eljárást, aki lassan húsz éve mérhetetlen empátiával szolgálja Szigethalom városát. Számos esetben alárendelt ennek a szolgálatnak családot, barátságot egyaránt.

Ebben az esetben is ennek a szolgálatnak esett áldozatul, amikor megvédte a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak munkahelyét. Ez pedig mélyen sértette a kormánypárti képviselők érdekeit. Olyanok támadták hátba, akiken segített, akik az Ő segítségével kaptak tisztséget, akiket adott esetben megvédett. Sajnos a kormánypárti képviselők nem tisztelnek senkit, aki nekik ellent mond (ez igaz a saját párttársaikra is).”

forrás: amivarosunk.hu, Szigethalmi Hírhatár

Rehabilitálták a polgármestert – a bíróság elkaszálta a Fidesz akcióját

Fáki Lászlót márciusban Szigethalom kormánypárti többsége felfüggesztette polgármesteri tisztségéből, a bíróság döntése nyomán azonban most visszaülhet posztjára. Megsemmisítette a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a fideszes többségű képviselő-testület márciusi határozatát, így megszűnt Szigethalom független polgármesterének felfüggesztése. Az indoklás szerint Fáki László semmi olyan szabálytalanságot nem követett el, amely indokolta volna a felfüggesztését. A városvezető ügyében hozott határozat már hatályba is lépett, a döntés ellen jogorvoslati kérelmet nem lehet benyújtani.

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, Fáki Lászlót márciusi ülésén városvezetői posztjáról felfüggesztette, ellene pedig fegyelmi eljárást indított a fideszes többségű helyi képviselő-testület. A kormánypárti városatyák azt követően kezdeményezték Fáki László félreállítását, miután a városvezető megakadályozta a polgármesteri hivatal drasztikus leépítését: a testület többségét adó fideszes képviselők ugyanis az idei költségvetési hiányt 17 önkormányzati dolgozó elbocsátásával orvosolták volna, miközben a saját tiszteletdíjuk csökkentéséről szóló indítványt elutasították. Fáki a felfüggesztése után munkaügyi bírósághoz fordult, amely most neki adott igazat.

A megszüntetett felfüggesztés ellenére a fideszes képviselők által kezdeményezett fegyelmi eljárás azonban még mindig továbbfolyik Fáki László ellen. Az ügyet vizsgáló bizottság három tagja mind helyi fideszes képviselő, ráadásul a grémiumban ül az a Kovács Attila is, aki az egész eljárást elindította. (A bizottságnak információink szerint április 20-ig kell a vizsgálat eredményeiről jelentést adni, illetve addig kötelességük összehívni egy képviselő-testületi ülést is, ahol az ügyet tárgyalják majd.) „Várom a fegyelmi eljárás további lépéseit, amelyben szerintem már most is több szabálytalanság történt, ezért bármilyen döntés is születik, bírósághoz fogok fordulni. Ha felmentenek, akkor az eddig elhangzott hazugságok miatt, ha nem, akkor további igazságtalanságok miatt” – nyilatkozta a magyarnarancs.hu-nak Fáki.

A felfüggesztést megsemmisítő bírósági határozatot követően a város áprilisi képviselő-testületi ülésén a polgármester már kezdeményezte is a testület feloszlatását, mivel szerinte a fideszes képviselők szándékosan akadályozzák az ő, illetve az önkormányzat munkáját. Fáki László előterjesztését a kormánypárti politikusok azonban még napirendre sem vették.

szerző: Magyar Krisztián - 2013. ápr. 16., 15:54

mindhaul