HTML

Hogyan lehet együttműködni egy székkel?

2012/05/15

2012. május 15-én, 15 órára rendkívüli képviselő-testületi ülést hívtam össze az esztergomi Fidesz frakció kezdeményezésének is eleget téve, hogy az önkormányzat legfontosabb kérdéseiről döntés születhessen. A május 10-én a Meggyes-csoport által félbeszakított napirendek közül azok kerültek a keddi meghívóba, amelyek az önkormányzat bevételeit, jogszerű működését és az itt élők legsürgetőbb gondjait oldhatnák meg. Az önkormányzat működését csak a képviselő-testület biztosíthatja, azonban ha a testület 2/3-át adó frakció tagjai más irányú elfoglaltságra hivatkozva nem jelennek meg az ülésen, akkor jogszerű döntések sem hozhatók. Megjegyzem, a 10 fideszes képviselőből hárman nyugdíjasok, ketten tanárok, egyikük önkormányzati intézményvezetőként dolgozik, egy képviselő pedig vállalkozó, tehát nehezen értelmezhető Steindl Balázs frakcióvezető által írt közlemény munkahelyi elfoglaltságra való hivatkozása, különösen annak tükrében, hogy a szintén általuk megszavazott péntek délelőtti üléseken többségük mindezek ellenére folyamatosan meg tudott jelenni.

Az önkormányzat biztonságos gazdálkodásáért a képviselő-testület a felelős, ezért megmagyarázhatatlan, hogy az augusztusban várhatóan 1 milliárdos likviditási hiánnyal küzdő esztergomi önkormányzat képviselői miért nem hajlandóak a legfontosabb döntéseket meghozni. Talán az a céljuk, hogy ezzel is azt bizonyítsák: a polgármester képtelen az együttműködésre és az általuk május 17-re kért testületi ülés egyetlen napirendi pontjával - melynek előterjesztése nem is készülhetett el, hiszen ilyen irányú módosító javaslatot nem jeleztek - csupán az a szándékuk, hogy csütörtökön újabb vádaskodó sajtóközleményt adhassanak ki a látványpolitizálásról, miközben a város szó szerint tönkremegy. Sajnos nem hozott áttörést Völner Pál személye sem, akit Meggyes Tamás helyett jelölt a FIDESZ a térség választókerületi elnökévé.

A mai elmaradt rendkívüli ülésen dönthettek volna a képviselők a bérlakásban élők részletfizetési lehetőségéről, amely megelőzhette volna a kilakoltatásokat, valamint több év tilalom után elindulhattak volna az építkezések Búbánatvölgyben, az ipari park szabályozási tervének módosításával pedig lehetőség nyílt volna a helyi vállalkozások fejlesztésére. A parkolási rendelet 44-szerre sem került megtárgyalásra, így az önkormányzat minimum 1.36 millió forinttól 80 millióig terjedő bevételtől esett el, de az esztergomiak sem kaphatnak kedvezményt a strandbelépők árából, sőt egyes cégek továbbra is ingyen használhatják a városháza különböző helyiségeit.

Ugyanott tartunk, mint egy éve. A képviselő-testület nem tud és nem hajlandó együttműködni a független polgármesterrel, így tehát vagy azt kell kitalálnunk, hogyan lehet együttműködni az üres székekkel, vagy új önkormányzati választást kell kiírni Esztergomban.

mindhaul