HTML

Összeomlás

2011/02/20

English | Deutsch | Français

Az esztergomi polgármesteri hivatal épületéről már jóideje hullik a vakolat. Egyik műemléképületünk főfala süllyed, az Alkotmánybíróság székhelyének kijelölt épület zálogba került, a kassza üres, illetve kifizetetlen számlákkal teli. Az előkerülő iratok és jelentések között számos a jó erkölcsbe ütköző található. A „büntető” költségvetésben a Polgármesteri Hivatal számára még annyi sincs biztosítva, hogy temetésre koszorút rendeljen a város nevében, megadva a kijáró tiszteletet. A szükséges összegeket a polgármester és adakozók teremtik elő. A pohár víz mellé jó szót adunk a látogatóknak. A hivatalos tárgyalásokra tömegközlekedéssel vagy magánautókkal jutok el. Tán nem is érdemes összehasonlítani ezt az előző időszak pazarló költekezéseivel, azonban van egy határ, amit nem lehet átlépni következmények nélkül.

Az Alkotmánybíróság székhelye már zálogban van

Októberben 10 képviselő írta le, és erősíettte meg szóban, hogy fél évig nem hajlandó együttműködni az új polgármesterrel. Utána majd meglátják, hogy lehet-e együttműködni. Ennek az értelmét ne keresse senki, mint ahogy annak sem, hogy az összes hatás-és jogkört azonnal visszavette a testület. Így a döntésekért csak ők a felelősek, azonban mindenért Tétényi Éva a hibás, még a felhalmozott adósságokért is. Ha válaszolnék az alaptalan rágalmazásokra nem jutna másra időm. Apropó a napi munkavégzés, nincs polgármesteri kabinetem, illetve elődöm kabinetfőnöke októbertől tartósan betegállományban van, akárcsak a városszépítési osztály vezetője. Nemsokára nyugdíjba vonul az adó- és pénzügyi osztály vezetője, nincs tanügyi irodavezető, megbízottként látják el a vezetői szerepet a gyámügyön, építésügyön és a városüzemeltetésen. A képviselő testület által kiválasztott jegyző pedig nem hajlandó elmondani nekem, hogyan képzeli a hivatal átszervezését. Ez lassan olyan, mint egy cirkuszi mutatvány: Táncolj kötélen védőháló nélkül bekötött szemmel és összekötözött lábbal! Ha leesel, hát megmondtuk, hogy ez egy veszélyes játék.

Tegnapelőtt beszélgettem azzal az esztergomi többgyermekes anyukával, aki személyesen kérte Orbán Viktor segítségét, amikor pár éve itt járt Esztergomban. Akkor a Szent István Gimnáziumért „tüntettek” fehér ingben éneklő szülők, diákok és szimpatizánsok. Ma ott tartunk, hogy levélben kezdeményezték, vonjuk vissza Orbán Viktor díszpolgári címét, mert nem törődik a várossal. Mit tehet meg egy közszereplő ma, s hol van a társadalom tűrőképessége? Árnyékkabinetet alakítok önkéntesekből. A nyilvánosság elé tárunk mindent. Aki demokráciát szeretne tanulni, az jöjjön Esztergomba! Fórum sorozatot indítok „Közakaratot a döntéshozatalba” címmel, és szombatra városi nagytakarítást szervezünk.

A jogszabályok be nem tartása csak a kisembereknél jár következménnyel, és a jogállam törvényeit be nem tartó önkormányzati testület pedig úgy látszik mindent megtehet. Kiderült, hogy nem tagadhatom meg az aláírást még a jogsértő döntések esetében sem. Legalábbis így szól a törvény. Mérlegelnem kell, hogy az igazságosság és az erkölcs nevében vállalom-e akár a bírósági meghurcoltatást, vagy tudomásul veszem, hogy ez Magyarországon így alakult.

16 komment

mindhaul
süti beállítások módosítása