HTML

Esztergomi diéta

2012/12/27

Az ünnepi jókívánságok között kérem, álljanak meg egy szóra, és engedjék meg, hogy Esztergom polgárai, köztisztviselői, közalkalmazottai, idős és fiatal lakói érdekében emeljem fel hangomat. A Város helyzete nem hogy megoldódott volna, hanem egyre katasztrofálisabb lesz.

A 100 milliós állami segítség (ÖNHIKI), - amiről a sajtó is beszámolt, - arra talán elég lehet, hogy az állami inkasszót csökkentse, de arra nem, hogy tényleges változást hozzon mindennapjainkban. Az állam 616 millió 787 ezer 969 forint azonnali beszedéssel terhelte meg az önkormányzat számláját szinte ugyanakkor, amikor a másik kezével alamizsnát osztott. Ezzel ma „csak” félmilliárdos a hiány.

Ugyanakkor lejárt tartozásokból több mint 300 millió forintot tartunk nyilván, a banki kamatterhek közel 100 millióra rúgnak, és márciusig az intézményfinanszírozás is 200 millió forint körül lesz. A decemberi adófeltöltésekből bejövő 300 millió forint pedig semmiképpen sem elég még az önkormányzat kötelező feladatellátására sem.

Esztergom speciális helyzetében a mai napig nem válaszoltak arra a kérdésünkre, hogyan tervezhetjük a 2013-as esztendőt, mivel az önkormányzati fenntartású intézmények ingatlanjainak tulajdonjoga a törvény erejénél fogva az államra szállt, tehát működési költség nem terhelné az önkormányzatot, viszont a többi településre vonatkozó szabályokat érvényesítik velünk szemben. Többszöri kérésem ellenére sem hívtak vissza az illetékes minisztériumok, államtitkárságok, hogy az adósságátvállalásról, illetve az adósságrendezésről, Esztergom likviditási nehézségeinek feloldásáról beszélhessünk. Orbán Viktort többször kértem, hogy számos teendője mellett személyesen figyeljen oda, mert közös érdekünk, hogy a városban kialakult helyzetet mihamarabb megoldjuk.

komment

mindhaul
süti beállítások módosítása