HTML

Novemberi ködösítés Meggyes módra

2012/11/19

A város kerékkötőjeként dolgozó Meggyes-csoport hétfőn kiadott közleményét olvasva kérdezem, hogy az esztergomi Fidesz vajon miért nem a lényegről beszél. Immár két éve próbálnak törvényellenes magatartásomra hivatkozva eltávolítani a polgármesteri székből, miközben arról mélyen hallgatnak, hogy Esztergom hogyan került mostanra valóságos csődbe.

A város számláján megjelenő mintegy 400 millió forintos hiány az év végére 1 milliárd körüli lesz. Meggyes Tamás és csapata azonban tényleges megoldást még csak felvázolni sem tud a helyzet megoldására. A képviselő-testületi üléseken megütött hangnem, és az a stílus, amely két éve csak arra szolgál, hogy a fideszes képviselők a lényegről eltereljék a figyelmet – megengedhetetlen. A legutóbbi ülés levezetésénél, miután az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzata (SZMSZ) nem tiltja az akár többnapos szünet elrendelését, éltem ezzel az eszközzel. Mindezek alapján értelemszerű, hogy november 22-én, 16 órakor nem új testületi ülést nyitunk meg, hanem a már november 8-án megkezdett ülés folytatódik tovább a szabályszerűen megszavazott napirendi pontokkal.

A helyzet tisztázása és az esztergomi polgárok tisztánlátása miatt tartom fontosnak leírni, hogy a rászorulók lakáshoz való jutásáról szavazott és most is szavazhat a testület; az önkormányzati tulajdonú ingatlanok őrzési tevékenységének ellátásról a Zoltai Dániel vezette közbeszerzési bizottság korábban már döntött, és csak egy megerősítést kérnének a testülettől. A félbeszakított napirendi pont: Az északi városrész (Szamárhegy és Búbánat környéke) vízi közmű ellátásának kérdése volt. Az előterjesztéshez nem állt rendelkezésre kellő információ, s mivel a pályázat benyújtási határideje december 15., így a képviselők még időben, november 22-én is meghozhatják a döntést. Az ÉDV Zrt. előzetes tájékozódásunk szerint az önkormányzattal együtt pályázna, ezért nincs szükség Knapp János Pál - saját bevallása szerint is, mint magányszemély, esztergomi lakos - közvetítésére. Az ide vonatkozó, nemzeti vagyonról szóló törvény pedig egyértelműen tiltja, hogy az önkormányzat a közpénzen megtervezett, több tízmillió forint értékű tervdokumentációt térítésmentesen adja át harmadik fél részére, ráadásul a közbeszerzési törvényt kikerülve indítsa a projektet. Véleményem szerint a képviselőknek szüksége volt legalább két hétre ennek a nagy horderejű, körülbelül 1 milliárdos kérdés áttekintésére.

Az esztergomi Meggyes-frakció (Meggyes Tamás, Steindl Balázs, Zoltai Dániel, Petróczy Gyula, Pócsföldi József, Kálmán Sándor, Ivanov Mihály, Németh József, Pál György, Bánhidy Vajk) újra bebizonyította, hogy csak saját érdekeikkel törődnek, és egyetlen céljuk a város megbüntetése a 2010-es polgármester választás eredménye miatt. A tényleges problémákról, a város katasztrofális pénzügyi helyzetének rendezéséről még tárgyalni sem hajlandóak, a napirendről pedig következetesen leveszik a kötelező önkormányzati feladatellátásról szóló előterjesztésemet még a testületi ülések elején, hogy beszélni se kelljen a kifizetésre váró segélyekről, számlákról, intézményfinanszírozásról, városüzemeltetésről. A választópolgárok nevében kérem és felszólítom őket, hogy képviselői esküjükhöz híven a közösség érdekeit szem előtt tartva dolgozzanak!

komment

mindhaul
süti beállítások módosítása