HTML

A törvény Tétényi Éva mellett áll

2012/07/03

Június 26-án a Komárom-Esztergom Megyei Törvényszék jogerős ítéletet hozott az esztergomi alpolgármester-választás kérdésében. A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal korábban keresetet nyújtott be Esztergom Város Önkormányzatának elmarasztalását kérve, mivel a megadott időpontig, ez év februárjáig nem választott alpolgármestert. Miután az Önkormányzati törvényben foglalt jogszabály a polgármester javaslatára, minősített többséggel teszi lehetővé az alpolgármester választást, így ebben az esetben Tétényi Éva független polgármester, nem csak az önkormányzatot, hanem saját magát is képviselte a perben. A precedens értékű eljárás során a Megyei Kormányhivatal képviselője azt bizonygatta, hogy az alpolgármester választás kötelező, és amennyiben ennek nem tesznek eleget, akkor az Önkormányzati törvény 140. paragrafusa értelmében a Kormányhivatal pótolhatja a határozathozatalt, azaz, ő választhat Tatabányáról alpolgármestert.

A Megyei Törvényszék egyértelműen annak adott igazat, miszerint az alpolgármestert a polgármester munkája segítésére kéri fel. A testület egyet a saját tagjai közül, egyet pedig külsősként választhat meg. Esztergomban a 2/3-os Fidesz-frakció lassan két éve nem segíti a független polgármester munkáját, sőt több esetben a város ellen hoz döntéseket. A 10 képviselő például 47-szerre sem hajlandó a városi parkolás jogszabálysértő mivoltán változtatni, de a balesetveszélyessé vált járdák javítását sem szavazzák meg. Ezek után érthető, hogy a kétharmados többséggel megválasztott polgármester egymaga kénytelen ellátni az 30 ezres város ügyeinek intézését, a hivatal irányítását és a maratoni testületi ülések levezetését.

Ez a döntés megerősítette azt, hogy Tétényi Éva a törvényesség őre Esztergomban. Miután a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság az esztergomi képviselő-testület több határozatát már érvénytelenítette, az Alkotmánybíróság egy alapvető, reorganizációs önkormányzati rendeletet megsemmisített, felvetődik a kérdés, hogy meddig nézik tétlenül a Parlamentben Esztergom város képviselőinek jogszabályokkal ellentétes működését? Esetleg újabb törvényt hoznak Esztergomra, melyben rögzítik, hogy minden 30 ezres városban kötelező alpolgármestert választani? Vajon meddig ad igazat az Országgyűlés annak a testületnek, melynek egyik fideszes tagja félévvel ezelőtt úgy nyilatkozott: „ ..addig nekünk van igazunk, amíg a Bíróság, vagy az Alkotmánybíróság mást nem mond…” ?

komment

mindhaul
süti beállítások módosítása