HTML

Trükkös váltás, avagy restaurációs kísérlet Esztergomban

2012/06/18

A csütörtök délutáni képviselő-testületi ülésen végérvényesen bebizonyosodott, hogy a 2/3-os többséggel rendelkező fideszes testület egy tagja sem ért a gazdasághoz, vagy oly mértékben elkötelezett Meggyes Tamás iránt, hogy akár a saját vagyonát is képes feláldozni érte. Az önkormányzati, vagy részben önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok korlátozott könyvvizsgálói jelentésével elfogadott beszámolóinak újbóli megszavazása egyértelműen ezt a kijelentést támasztja alá. A mérlegek záradékában súlyos könyvelési, gazdasági hiányosságokat foglaltak össze a szakértők, és ezzel megkérdőjelezték a társaságok szabályos működését. Ugyanezek a záradékok felvetik a cégek felügyelőbizottsági (fb) tagjainak felelősségét is, hiszen ők nem jelezték a tulajdonos önkormányzat felé az elmúlt évben, hogy baj van. Köztudott, hogy az fb tagok saját vagyonukkal felelnek a társaság hibáiért. Ezek a személyek túlnyomó részben a jelenlegi testület fideszes képviselői.

Vajon mit tehetett Arany László Tamás volt vezérigazgató, amiért ilyen hirtelen kegyvesztett lett, hiszen korábban maga a volt polgármester, Meggyes Tamás, - aki mindaddig több önkormányzati felügyelő-bizottságnak tagja volt, amíg ki nem derült 2011-ben, hogy országgyűlési tisztségével ez összeférhetetlen - javasolta őt a zrt. vezérigazgatójává és kibővített hatásköröket szavaztak meg 2010. december 9-én a holding vezetőjének? Ezzel a döntésükkel szinte átláthatatlanná tették a holding belső működését, és tucatnyi vállalkozását. Ez azt jelenti, hogy például az önkormányzat a 100 százalékos tulajdonú, közszolgáltatást is ellátó gazdasági társaságainak éves mérlegeit sem láthatja, így ezek a cégek nincsenek közvetlen önkormányzati irányítás alatt. A Strigonium Zrt. jelenleg több tízmilliós fizetési hiánnyal küzd, miközben törvényellenesen szedi a parkolási pénzeket, ami nyomtalanul eltűnik a „cégbirodalom” gazdálkodásában.

Mit tehet majd ilyen helyzetben az az új vezérigazgató, akit Knapp János Pálnak hívnak, és Meggyes Tamással együtt szinte a kezdetektől együtt irányították Esztergom városát? Alpolgármesterként saját bevallása szerint debreceni mintára ő bábáskodott a holding 10 évvel ezelőtti megszületésénél. A 2010. októberi választásokon résztvevő esztergomiak elsöprő többséggel új városvezetésre szavaztak, és az átlátható gazdálkodás, a közpénzek elherdálásának megszüntetése, a többségében veszteséges cégek felszámolása mellett álltak ki. Ezzel az előző polgármester és a volt alpolgármester addigi munkájáról is véleményt mondtak, ezért Knapp János Pál visszaültetése a Strigonium vezérigazgatói székébe felveti a kérdést: milyen restaurációra készül Meggyes? Vajon azt gondolja, hogy a választópolgárok az elmúlt másfél év alatt elfelejtették e kettős által okozott károkat, többek között a Mária Valéria mélygarázs 1.4 milliárd forintért történő megvásárlását, a Szent Miklós Alap 610 millió forintos kiürítését, a több mint 300 éves Szent István Gimnázium tönkretételét, vagy a közös „uralkodásuk” alatt felhalmozódott 26 milliárdos hitelállományt?

A 2010. november 25-én elindított adósságrendezés kiváló lehetőséget biztosíthatott volna arra, hogy mindezeket az anomáliákat már sokkal hamarabb megszüntessék, és a költséghatékony feladat finanszírozásra térjen át az önkormányzat. A Meggyes által levezényelt adósságrendezési eljárás sem hozta meg a várt eredményt, de a törvény erejénél fogva legalább megszüntette a közpénzek Strigonium Zrt.-be történő átvándorlását. A jelenlegi válsághelyzet éppen annak köszönhető, hogy megszűnt a holding gazdálkodásán esett lyukak önkormányzati betömködésének lehetősége. Ha már az adósságrendezés során többször érte a független polgármestert, Tétényi Évát az a fideszes vád, hogy a vagyonfelosztásra törekszik, akkor kíváncsian várjuk, hogy ebben a helyzetben a mintegy 2 milliárd forintos önkormányzati ingatlanvagyonnal rendelkező holding mit tesz ilyen szorult helyzetben a rábízott ingatlanokkal, hiszen a mostani felhatalmazás alapján az új vezérigazgató (is) szabadon dönthet az egyes esztergomi ingatlanok eladásáról és ebbe semmiféle beleszólása nincs az önkormányzatnak. Vajon a több mint 1000 esztergomi ingatlan elővásárlási jogának eltörléséről szóló előterjesztésre, ami Meggyes Tamás önálló képviselői indítványa volt, csak azért volt szükség, hogy a testület az addig szükséges lemondását se gyakorolhassa? Az azonban tény, hogy a közelmúltban egy ilyen eset már megtörtént egy esztergomi műemléki épület kapcsán.

komment

mindhaul
süti beállítások módosítása