HTML

Ketrecharc

2012/05/23

Esztergomban látszólag minden rendben van, hiszen a sajtóban csak kisebb obstrukciókról, intrikákról szólnak a hírek, sőt a jobboldali média nem is beszél az esztergomi helyzetről. A színfalak mögött valójában ketrecharc folyik. Komárom-Esztergom megye 5. számú választókörzetében a Fidesz az eddigi vezető, Meggyes Tamás helyére Völner Pált választotta meg elnökké. Jelenleg az infrastruktúráért felelős államtitkári posztot betöltő politikus nagy reményekkel nézhet a jövőbe, hiszen minden esélye megvan arra, hogy 2014-ben ő legyen a Fidesz országgyűlési képviselő-jelöltje ebben a térségben.

Le lehet-e győzni Meggyes Tamást saját hazájában? Völner Pál egyértelműen befolyásosabb embernek tűnik, és minden eszköze megvan arra, hogy ha a kormányzat Esztergom gazdasági helyzetét stabilizálni szeretné, akkor közbenjárásával, például mérsékelhetik az állami inkasszót. Az Országgyűlés több, mint egy milliárd forintot terhelt az amúgy is nehéz helyzetben lévő önkormányzatra. A válságos gazdasági helyzetben minden fillér ajándéknak tűnik majd a helyi lakosság számára, és mivel a következő választási kampány már a félidőben elkezdődik, népszerű döntéseket kell hozni, és bebizonyítani, hogy „ a megmentő” Völner Pál személyében érkezik Esztergomba.

Milyen esélyei lehetnek ezek után Meggyes Tamásnak? A város vezetésében eltöltött 10 éve alatt kiismerte a helyi társadalmi viszonyokat. A Fidesz-frakció a mai napig az ő befolyása alatt áll. Bár személyesen nem jelenik meg az ülésteremben, rendszeresen bejár a városházára és a Strigonium Zrt. vezérigazgatói szobájába. Ha azt is számításba vesszük, hogy az országgyűlési képviselőség a következő ciklusban szinte elérhetetlen távolságba került számára, akkor csak egy út marad: az elvesztett polgármesteri szék visszaszerzése. Ezt úgy érheti el, „ha a város érdekében” végre tényleges együttműködésre bíztatja frakciótársait és a független polgármesterrel egy közös, városmentő stratégiát dolgoznak ki. Azonban nagyobb a valószínűsége annak, hogy az eddigi technikát követve erőteljesebb támadásokat indít, és szövetségeseket keres, akár az eddigi ellenségei közül is, és tovább folytatja a város és a városvezető ellehetetlenítését.

Világos, hogy az a cél, hogy Tétényi Évát legyőzzék. Ugyan nehéz lesz azt bizonyítani, hogy sem az elmúlt időszakban, sem az adósságfelhalmozásában nem játszott szerepet Meggyes Tamás, de az is éppen olyan nehezen hihető, hogy eddig minden csak a hatáskörétől megfosztott új polgármester hibája, és csak Völner Pál mentheti meg a várost. Ha Völner Meggyes taktikáját folytatja, aki személyes bosszúból bünteti a városban élő 30 000 polgárt, akkor ő sem különb nála, és az országos Fidesz vezetés eddig is egyetértett Meggyes Tamás módszereivel. Ha pedig a kiegyezésre törekszik, és a város érdekében szóba áll a regnáló polgármesterrel, akkor Meggyes Tamással gyűlik meg a baja. Ez a ketrecharc még közel sem dőlt el.

komment

mindhaul
süti beállítások módosítása