HTML

Egyetértek Orbán Viktorral

2012/04/15

Igazat adok Orbán Viktornak, hogy Esztergomban a megválasztott képviselők nem hajlandóak együttműködni a polgári kormánnyal. Egy képviseleti demokráciában a városvezetés, és minden döntéshozatal a képviselő-testület kezében van. A fideszes többségű helyi testület az elmúlt másfél évben többször bizonyította, hogy nyíltan szembe megy a Fidesz által meghirdetett országos célokkal.

A képviselők többsége nem támogatja az átlátható gazdálkodás létrehozását, gátolja az elmúlt időszak visszaéléseinek feltárását, semmibe veszi az Nemzeti Együttműködési Nyilatkozatban foglaltakat, önös érdekeiket előbbre sorolják, mint a közösségét, s még tárgyalni sem akarnak az egyházi támogatást is élvező, mélyszegénységben élők helyzetének javításáról szóló programról. Mulasztásos törvénysértésben vannak, mert nem tartottak közmeghallgatást. Jelenleg nincs költségvetése a településnek, van viszont Alkotmánybíróság által megsemmisített önkormányzati rendelete, számtalan törvényességi észrevétel és választópolgári elégedetlenség, mivel alkotmányellenesen, antidemokratikusan hozzák meg döntéseiket.

Egyetértek Miniszterelnök Úrral, hogy ennek véget kell vetni, és a választókra kell bízni a döntést újra, hogy bölcsebben válasszanak, és olyan képviselőknek adjanak bizalmat, akik betartják az ország demokratikus jogrendjét és hajlandóak együttműködni a polgári kormányzattal.

Működésképtelenség és/vagy alkotmányellenes működés miatt az Országgyűlésnek lehetősége van erről szavazni. Természetes, hogy nem egy emberen, a Miniszterelnökön múlik ez, sőt nem is ő az aki ezen segíthet, még ha személyesen ezt jónak is tartaná. Esztergomban azonban különösen nagy a bizalom Orbán Viktor iránt, hiszen ő maga ígérte meg évekkel ezelőtt Esztergomban, hogy ha kormányon lesznek, akkor tud és fog segíteni szeretett városán.

Arra kérem Díszpolgárunkat, hogy a nagy államférfiakat jellemző nagylelkűség és adott szó jogán személyesen járjon közben, hogy a Parlament tűzze napirendjére az esztergomi képviselő-testület feloszlatásának ügyét, ami polgármesteri mandátumom megszűnésével is jár. Vállalom a megmérettetést éppúgy, mint a kiegyezést, mert több ezer ember érdeke, hogy Magyarország ősi fővárosában béke uralkodjon.

Esztergom, 2012. április 15. Húsvét első vasárnapján

 

Orbán Viktor: Lesznek változások (részlet)

- Dorogról pár perc séta Esztergom, ahol mára végképp zűrzavarossá vált az önkormányzat helyzete. Sokszor szóba kerül, hogy Orbán Viktornak a város díszpolgáraként szerepet kellene vállalnia a helyzet megoldásában.

- Először is hadd mondjam el, rendkívül büszke vagyok arra, hogy Esztergom városa méltónak talált arra, hogy díszpolgárává fogadjon. A város mindig közel állt a szívemhez, ezt nem titkolom. Igyekeztem is az első kormányzásunk idején minél több jogos igényt kielégíteni, ami felmerült a városban. Megépítettük a hidat, felújítottunk számos középületet és azt gondolom, hogy 1998 és 2002 között Esztergom szépen fejlődött. Örülnék, ha most egy újabb sikertörténet indulna, de a helyi viszonyok olyan szerencsétlenül alakultak, hogy a város nem képes a kormányzat partnerévé válni, még az esztergomiak érdekében sem. Ez fájdalmas, de én nem hághatom át azokat az alkotmányos korlátokat, amelyek a mindenkori kormány előtt magasodnak. Nem avatkozhatok bele olyan mélységben a város ügyeibe, mint ahogy én magam is látom, hogy szükség lenne. Igazuk van tehát az esztergomiaknak, akik ezt igénylik, de nagyon rossz példa lenne, ha a kormány mégoly nagy nehézségekre hivatkozva is beavatkozna a helyi ügyekbe. Annyit tehetünk, hogy amennyiben nem tudják működtetni az intézményeket, akkor átvesszük azokat. Ezt meg is tettük. A tizenegy állami fenntartású intézményben béke is van. Azt kívánom az esztergomi polgároknak, hogy jussanak egymással dűlőre és olyan vezetőket válasszanak maguknak, akik partnerként tudnak együttműködni a mindenkori, jelen esetben a polgári kormánnyal. Mi készen állunk az újabb sikertörténetre.

- Most éppen Esztergomban az okozza a legnagyobb gondot, hogy az állami kézbe vett intézményeket a várossal finanszíroztatják.

- Szerintem inkább a közbéke hiánya okozza a legnagyobb gondot. Mindig lehet egy kormányra néhány vaskosabb megjegyzést tenni, talán lehet is némi szimpátiát begyűjteni ezzel, de nem a kormány bénította meg Esztergom működését, hanem a helyiek által választott vezetők. Éppen ezért én azt kívánom nekik, hogy ahogyan mindezt elrontották, úgy sikerüljön majd helyre is hozniuk.

Forrás: www.kemma.hu

komment

mindhaul
süti beállítások módosítása