HTML

Végállomás

2011/03/06

English | Deutsch | Français

Esztergomban aláírásgyűjtés kezdődött az időközi választásért, mivel a városlakóknak a jelenlegi állapot nem jó. Az együttműködést ismételgető Fideszes képviselők bojkottálják az érdemi munkát. A retorika más, de a tettek nem hazudnak. Sorozatosan nem jönnek el az adósságrendezési bizottság üléseire, és a reorganizációhoz szükséges elhatározásokat nem hozzák meg, ilyen például a kórház jövője, intézmények fenntarthatósága, a költségvetés kiigazítása. A tartalékba helyezett 500 milliót a testület szeretné majd kiosztani úgy, ahogy jónak látja. A legutóbbi ülésen a napirendre javasolt előterjesztések közül olyanokat tárgyaltak, amelyeknek egyike sem az itt élők napi gondjainak megkönnyítéséről szólt.

A több hete előkészített szemétrendeletet a hivatalban nem találták meg, eltűnt, ezért nem lehetett tárgyalni sem. Elmaradt a piacról szóló döntés és a helyi személyszállításra sem írták ki a pályázatot. Ennek elhúzódása esetén előfordulhat, hogy 2 hónap múlva megszűnik a tömegközlekedés Esztergomban. Nem hajlandóak újratárgyalni a 10 testnevelés óra kérdését sem, ami jelentős megtakarítást eredményezne az oktatási intézményekben. Az adósságrendezési bizottságban 3:2 arányban leszavazták a kistérségi ellenőrzés átvételét. Így nemcsak Esztergomot, hanem a környező településeket is sújtja a személyes bosszú, ugyanis a pozitív döntéseket a többi testület erről már meghozta. Érdemes lenne annak utánanézni, hogy ezt mi movitálja. Szerintem csendestársként a vagyonfelosztás irányába viszik az önkormányzatot.

Nemzeti ügynek, emellett világraszóló vállalkozásnak nevezte az új alkotmány elfogadását az új alaptörvény előkészítésével foglalkozó nemzeti konzultációs testület és a Fidesz-KDNP alkotmányszövegező bizottságának vezetője. Szájer József Budapesten, egy nemzetközi szakértői konferencián azt mondta: az új alkotmánnyal szeretnének példát mutatni arra, milyen egy XXI. századi, a környezeti értékeket és a fenntartható gazdasági fejlődést is szem előtt tartó alaptörvény. A tanácskozáson az Alkotmánybíróság elnöke az alkotmányos rend lényegi biztosítékának nevezte a testület teljes felülvizsgálati jogkörének visszaállítását. Paczolay Péter azt mondta: a kormány képviselőinek eddigi kijelentései alapján abban bízik, hogy az új alkotmány - a testület hatáskörének tavaly novemberi szűkítése után - helyreállítja a minden jogszabályra kiterjedő alkotmánybírósági normakontroll lehetőségét. Közben a kormányzat arról számolt be, hogy eddig több mint 115 ezer alkotmányozással összefüggő kérdőívet küldtek vissza a választók. Az új alaptörvény megalkotásában segítő kérdéssor március 7-ig jut el minden magyar állampolgárhoz, akik a kézhez vételtől számított két héten belül küldhetik vissza azt. Forrás: Index - Inforádió 2011. 03.04.

2011. március 3-án az esztergomi testületi ülésen a Fidesz frakció az ellen szavazott, hogy közmeghallgatás keretein belül vitassák meg az alkotmányozás kérdéseit a városban. Többek között Szájer József is aláírta azt a levelet, amelyben kérik, hogy a polgármester és a képviselő-testület tegye lehetővé, hogy március 15-ig a helyben szokásos módon vitassák meg az új alkotmányhoz teendő javaslatokat. Az eredeti munkatervben szereplő, március 10-re tervezett közmeghallgatás témájának, éppen ezért ezt javasoltam. Különös, hogy a vezető kormánypárt saját emberei nem veszik figyelembe a kérést. Úgy tűnik, hogy a körzetekben megválasztott önkormányzati képviselők nem kíváncsiak a választópolgárok véleményére. A „megújulás” egyik fontos eleme a párbeszéd. A Nemzeti Konzultáció 2011 keretében meghirdetett fórumon lenne jó megvitatni azt, hogy az alkotmányos jog betartása mindenkire nézve legyen kötelező, tekintet nélkül nemre, pártra vagy vallásra.

 

 

7 komment

mindhaul
süti beállítások módosítása