HTML

Erkölcs és politika

2011/01/23

Szent István városában lassan működésképtelenné válik minden. Az intézmények, sőt maga a polgármesteri hivatal is. Mi idézte elő ezt a helyzetet? Olvashatunk számtalan sajtóközleményt, vádaskodásokat, de mi az igazság? Mindenki eldöntheti a rendelkezésre álló információk alapján, hogy kit tart hitelesnek. Ezért tartom rendkívül fontosnak a szólásszabadság védelmét, a teljes nyilvánosság biztosítását.

Múlt héten a Bazilikában tartott ökumenikus imaórán együtt elmélkedtünk az erkölcsi alapokról, amelyek a béke pilléreit tartják. A tízparancsolat törvényei biztos kapaszkodót jelentenek a ma társadalmának is.

Imaórán

A város életében sorsfordulóként megélt októberi választás óta eltelt több mint 100 napban fény derült az elmúlt időszak eddig eltitkolt ügyeire. Egy most előkerült videófelvételből nyilvánvaló, hogy az előző városvezetés számára a népakarat elfogadása, hogy más legyen a polgármester, nem lényeges. Csupán az eszközök használatán változtat, és mást nem hajlandó tudomásul venni. Ráadásul 15-ből 10 biztos szavazatra mindig számíthat a továbbiakban is. Ez a hozzáállás elfogadhatatlan. Az erkölcsös viselkedést nem a jogszabályok, hanem a józan ész szabályai szerint is mérik. Minek kell még történnie ahhoz, hogy a tisztességes emberek saját igazuk miatt ne szenvedjenek?

Hiába kezdeményeztem a legfelsőbb szintű egyeztetéseket, miután a helyi együttműködés sikertelennek látszott. Pedig az öröklött gazdasági helyzet megoldására csak együtt van esély. A megszavazott válságköltségvetés, ami rövid távú megtakarításokkal kecsegtet, de a város nem fogadja el, sőt büntetésként éli meg, nem lehet sikeres. Az általam szorgalmazott költségvetés a város takarékos, de teljes körű működtetésére tett javaslatot. Míg a Fidesz által, és az adósságrendezési bizottság rábólintásával megalkotott válságterv jogszabálysértő, addig a másik konszenzus kereséssel, könyvvizsgálói jelentéssel ellátott verzió volt. Az adósságrendezési bizottság többségi véleménye a bankok és pénzügyi szakemberek szempontjából lehet, hogy elfogadható, de felelős városvezetőként nem. Alapvető különbség, hogy a fideszes javaslat abból indul ki, hogy az emberek nem értenek ehhez, és úgysem tennének semmit, tehát majd rákényszerítik őket. Én ellenben abban hiszek, hogy mindenki látja, hogy szükséges takarékoskodni, és a felesleges kiadásokat meg kell szüntetni. Soha nem késő bevallani, hogy tovább nyújtózkodtunk, mint ameddig a takarónk ért. A hitelvisszafizetések miatt vettünk fel újabb és újabb hiteleket.

Erőmhöz mérten megteszek mindent annak érdekében, hogy a városlakókat ne sújthassa kétszeresen a volt polgármester hozzá nem értése. Tény, hogy mindenkire legalább 600 000 forintnyi adósság jut, és ennek visszafizetésére büntető költségvetéssel kívánnak forrást teremteni. A jog eszközeivel a Kormányhivatalhoz és az Alkotmánybírósághoz fordulok, hogy mielőbb új választáson dönthessék el az emberek a város sorsát.

16 komment · 1 trackback

mindhaul
süti beállítások módosítása